V-House / GAAGA

first_img “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/140026/v-house-gaaga Clipboard Houses The Netherlands Year:  2010 Photographs:  Marcel van der Burg Text description provided by the architects. V- HOUSE is a white stucco abstract looking house of which the V-shaped roof is its most striking feature. The roof is constructed of wood and is modeled after a common saddle roof, the only difference being that the top is turned downwards, resulting in a dip at the centre of the house.The roof is an important constituent of the architecture. From the outside, the V-shaped roof gives the house its distinguishing appearance and from the inside, it vitalizes and intensifies the interior space. Save this picture!© Marcel van der BurgRecommended ProductsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsWoodLunawoodThermowood FacadesFiber Cements / CementsApavisaTiles – Nanofusion 7.0The house covers a practically square area and consists of two floors. On the outside there is no clear distinction between the floors; the façade is composed as an unambiguous whole with a cluster of windows in the middle. From the inside though, each floor has a typical program and spatial lay-out. Save this picture!SectionsThe top floor accommodates the living, dining and kitchen area. This area is one open space, with a varying height of 2.8 meters at the centre to 4.1 meters at the edges. At the front corner of the floor a large void is situated. This vacant space not only links the upper floor to the ground floor, it also creates an L-shaped floor plan. The freestanding bearing wall at the inner corner of the “L“, together with the dip in the roof, divides the space in two: the kitchen and void on the left side and the living and dining area on the right. In this way the kitchen area is subtle separated from the sitting area. Save this picture!© Marcel van der BurgThe interior and outward vistas, resulting from a well thought-out positioning of openings (windows, roof lights, void, and openings between the bearing wall and façade), evoke a sense of openness and spaciousness. In addition to this the use of natural materials like stone and wood contributes to an informal and friendly atmosphere. Save this picture!© Marcel van der BurgThe ground floor accommodates different functions which are zoned in adjacent strips parallel to the partition walls. The strip in the middle accommodates the stairway, the corridor, and also the entrance hall, where a view is presented to the garden, the street, the void and the roof. Through the corridor the two other strips are opened up: at the right side a strip designated for private rooms like bedrooms and bathroom and on the left side a more than three meter wide strip accommodating a large polyvalent space. Because of the void overlapping this space, there is a strong visual relation with the kitchen and sitting area on the top floor. Save this picture!PlansFurthermore, the large window situated at the top of the front façade and the casement doors at the back façade provide a view of the sky and the closed garden respectively. These interior and outward vistas in combination with the natural light coming in from above (roof lights, top window) make the space intriguing, poetic and serene.Save this picture!© Marcel van der BurgProject gallerySee allShow lessUpdate: NYU 2031: NYU in NYCArticlesSt. Hans “Haugen” Performance Center / ctrl+nArticles Share CopyHouses•Leiden, The Netherlands ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/140026/v-house-gaaga Clipboard CopyAbout this officeGAAGAOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWoodResidentialLeidenHousesThe NetherlandsPublished on June 06, 2011Cite: “V-House / GAAGA” 06 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardDoorsRaynorThermal Sectional Doors – FlexFamily™SinksBradley Corporation USASinks with WashBar Technology – Verge LVQ SeriesExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingStonesCosentinoNon-slip Treatment – Dekton® Grip +Metal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsValflon® Coating in Edmonton Public LibraryWallcovering / CladdingLinvisibileLinvisibile Boiserie and Skirting Systems | OrizzonteMineral / Organic PaintsKEIMMineral Paint in Beethoven HausWall / Ceiling LightsEureka LightingCeiling Recessed Lights – OutlineFurnitureFrapontWood Furniture and EquipmentMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamcenter_img ArchDaily V-House / GAAGA “COPY” Save this picture!© Marcel van der Burg+ 16 Share Photographs V-House / GAAGASave this projectSaveV-House / GAAGA Projects Architects: GAAGA Year Completion year of this architecture project last_img read more