Doll’s House / BKK Architects

first_imgArchDaily Area:  205 m² Area:  205 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/769666/dolls-house-bkk-architects Clipboard Architects: BKK Architects Area Area of this architecture project Save this picture!© Shannon McGrath+ 20 Share Year:  Photographs Australia Projects “COPY” Electrical: CopyHouses•Northcote, Australia C&B Electrical Doll’s House / BKK Architectscenter_img Houses Doll’s House / BKK ArchitectsSave this projectSaveDoll’s House / BKK Architects photographs:  Shannon McGrath, Hillary WalkerPhotographs:  Shannon McGrath , Hillary Walker 2014 2014 Landscape Design: Project Team:Simon Knott, Adi Atic, Madeleine BeechBuilder:Creo Libera, Jeremy Dickson, Julian WoodhouseBuilding Surveyor:Group IIPlumbing:Green Light PlumbingPainter:JT ColourtoneJoinery:The Cabinet and Furniture ShopLandscape Contracting:Architectural PlantsCity:NorthcoteCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Shannon McGrathRecommended ProductsSkylightsKalwall®Skyroofs® – Specialty Skyroof® ApplicationsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornSkylightsJansenRoof Glazing – VISSText description provided by the architects. Dolls House is an idea about providing flexible, highly sustainable living that is responsive to its context and able to adapt to the changing needs of a family over a long life-span. The first known Doll’s house, originally called a ‘baby house’ in 1557 was a showcase for local creatives and craftspeople to display their wares.Save this picture!© Shannon McGrathThe Dolls House later became a play thing for children; a space of imagination. Shared ideas of creativity, craftsmanship, play and imagination underpin this house, whilst also mirroring the flexibility of the Doll’s house where a bedroom can become a living room or dining room by simply moving furniture or joinery.Save this picture!Ground Floor PlanThe new addition is largely made up of two spaces stacked upon each other, with no doors or walls, just furniture and joinery to divide space and imply use. The two levels of the house are treated quite distinctly; the lower sunk below grade and heavily grounded, whilst the upper is soaring into the treetops. The new addition frees up the plan of the old house where the former living and dining areas have become a flexible buffer space with an artist studio and playroom that place creativity and play at the centre of the home.Save this picture!© Shannon McGrathThere is a nostalgic reference to the child’s simple drawing of a house in its most basic form, with smoke billowing out of the chimney, a place of happiness and content. The façade is based on the opening credits of the children’s program Playschool where every window is different and provides a portal into some other world. The interior space of the house can be fully opened and extended to the landscape beyond. Materials have been carefully chosen for their ability to demonstrate a level of craft; from oversized exposed timber beams to hand-painted tiles by the owner. Save this picture!© Shannon McGrathSustainably the house is rethought from first principles; transforming a drafty, uninsulated timber bungalow into a well-performing house of the future. The house is reorientated to the north and employs: perfect solar access, an R7 insulated fabric, highly sealed envelope, thermal mass, low VOC materials and excellent cross ventilation.Save this picture!© Shannon McGrathThe lighting is custom designed and manufactured low-energy LED that is fully integrated into the built fabric.  The striped façade is borrowed from zebras, the only equine animal to live in the savannahs. When captured by thermal imaging, the zebra stripes show large temperature differential across the different colours, creating small currents of airflow across their bodies.Save this picture!© Shannon McGrathThe landscaping is practical and largely drought tolerant, with the use of grey water re-cycling to water the fruit trees and an underground rain water tank to water the vegetables. There is a combination of wildflowers, Succulents and natives interspersed with edible plants and vegetables like tomatoes, pumpkins and beans. The two circular concrete planters out the front are re-purposed water tanks without the top and bottom.Save this picture!Diagram 1Project gallerySee allShow lessPyrus House / ‘Snow AIDeSelected ProjectsBeyonce’s Curves Inspire Elenberg Fraser’s Design for Melbourne TowerUnbuilt Project Share Structural Engineer: OPS Engineers, Perrett Simpson Stantin ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/769666/dolls-house-bkk-architects Clipboard Year:  Tai Snaith CopyAbout this officeBKK ArchitectsOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesNorthcoteAustraliaPublished on July 06, 2015Cite: “Doll’s House / BKK Architects” 06 Jul 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodClick Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownAcousticKvadrat AcousticsAcoustic Panel System in AMOREPACIFIC HeadquartersStonesCosentinoSilestone® Surfaces – Loft SeriesWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt PlazaTiles / Mosaic / GresiteLove TilesPorcelain Tiles – NestAluminium CompositesMetawellAluminum Panels for Interior DesignMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Double Lock Standing SeamStoolsWilkhahnOffice Stool – Aline-SBulbs / Spots / Wall LightsUniosHorticultural Luminaire – Kobe FloMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more